15 Temmuz 2014

Meteor Avcıları - Jules Verne



İnkilap ve Aka Kitapevleri (1964)
256 Sayfa

  Yaz okuma şenliğinde okuduğum ilk kitaptı. 7. Kategori Fransız edebiyatından bir kitap okumak için daha önce hiç okumadığım Jules Verne'i seçtim. İlkokul zamanları 80 Günde Devr-i Alemi okuyan çoktu diye hatırlıyorum ama ben onlardan olamamıştım. O zaman aşırı kitap okumazdım okusaydım da çoğu kişinin elinde gördüğüm için okumama gibi bir istek oluşuyordu, tıpkı Şeker Portakalı gibi.

  Bu kitabı Ankara kitap fuarında almıştım. Kapağını her gördüğümde benimde çizesim geliyordu. Neyse ki şöyle bir beş dakika çizmemle hevesimi aldım. Kitaba gelecek olursak astrolojiye düşkün ama bu konuda daha acemi olan iki adamın çekişmesini anlatıyor. İki adamda evlerinde gökyüzünü incelerken bir meteor görürler ama o meteor kayıp gitmiştir. İki adamda meteoru sadece kendilerinin gördüklerini varsayarlar. Daha sonra bu iki adam bir yemekte bir araya gelirler çünkü doktor olanın kızıyla öbür adamın yeğeni evlenmek isterler. Bu yemekte ise meteoru gören adam birbirlerini süzmektedirler, acaba benim gördüğüm meteoru gördü mü diye. Çünkü ikisi de o meteoru gören tek kişi olmak isterler. Yemekte ise aile bireyleri iki adamı çekiştirirler çünkü o meteoru tekrar görmek için başlarını gökyüzünden ayıramazlar. Yemekte başlayan şüpheyle nedeniyle eve gittiklerinde ikisi de birbirinden habersiz farklı rasathanelere mektup yazarlar; ben bu meteoru şu gün şu saatte gördüm önemli bir meteor diye yazıp araştırılmasını isterler.

  İki rasathanede meteoru doğrularlar ama bir sorun vardır kimse o meteora sahip olamaz çünkü iki adamda görmüştür. Daha sonra iki adamda meteoru tekrar görürler. Daha sonra bu meteorun düşeceğini söylerler ve yer tahmini yaparlar. Sorun şu ki iki adamda farklı yerler söylüyor ve bu iki adamın fanatikleri oluşuyor. Peki bu adamların fanatikleri oluşacak kadar meteorun önemi ne ki? Meteor düşüyor mu? Devamı nasıl? Kitabı okursanız bilebilirsiniz. ^-^

  İlk başlarda kitabı anlamadım. Eski basım olup bir sürü terim olunca sıkıntı çektim. 256 sayfa ama zor okuduğum bir kitap oldu. Başta hiçbir şey anlamadığım için sevemedim de ama buraya yazarken aslında gayet güzel bir kitap olduğu anladım. Sonlara doğru çok güzelleşen bir kitap oldu. Yavaştan Jules Verne kitaplarına okumaya devam edeyim ki küçüklüğümde ki açığı kapatayım. ^^


4 yorum:

  1. Ay çok güzel kitaptır bu, bende Tübitak baskısı var ama Verne'in İnkılap ve Aka baskılarını çok seviyorum ben, bulduğum yerde topluyorum. Böyle bir tanecik Jules Verne'le bırakmayız, daha Arzın Merkezine Seyahat var, Denizler Altında 20000 Fersah var, neler neler var. Daha az bilinenlerinden Mathias Sandorf'u öneririm bir de, ben kısaltılmış versiyonunu okuyup çok beğendim, sonra üç ciltlik baskısını buldum ama daha okuyamadım =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa gerçekten çok var, nasıl okunur hepsi? Artık ara ara yayacağım :) Ben de bunun kapağını çok sevdim. Aa gerçekten onu duymamıştım hemen listeme ekleyim. Umarım ben de üç ciltliğini bulabilirim. Çook teşekkür ederim :*

      Sil
  2. Her ne kadar cocuk kitbi sinifina sokulsa da Verne'nin kitaplari sahip olduugu bilimsel dil ve zamanina gore ucuk kurgusu ile biz yetiskinlere de hitap ettigini dusunuyorum.. benim hayatimin her donemi sevdigim bir yazar :-) lakin bu kitabini okumamisim.. begenmene cok sevindim :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de okuduğum tek kitapla çocuk kategorisine sokamam Jules Verne'i. Çünkü bana bile başta ağır geldi ama çocuklar için biraz kelimeleri değiştirebilirler tabii. :) teşekkür ederim ^^ şimdil ki baskılarda adı Meteor Avı, bu kitabı da okumanız dileğiyle o zaman :)

      Sil