17 Mart 2014

Okuma Şenliği Bahar 2014 (Morrje Instagram)

Okuma Şenliğinden misafir yayını. Instagram Kitap Ağacı'dan sevgili Morrje'nin listesi. Çok güzel kitaplar var. Yalnız şunu fark ettim kitaplığıma hiç iyi bakmamışım. Çiçekli kategori de hem ben de Vadideki Zambak hem Cehennem Çiçeği var ama niyeyse görmemişim bile :) Neyse listeye geçelim ^^

1. Kategori (10 puan): Tavsiyelerine güvendiği birinin önerdiği bir kitabı okuyanlara (En az 200 sayfa).
Beşpeşe / Murathan Mungan-Faruk Ulay-Elif Şafak-Celil Oker-Pınar Kür / Metis Yayınları-2012 / 247 Sayfa

Bu kitabı aslında birçok kişiden duymuş, çok güzel ve farklı bir kitap olduğunu anlamıştım. Kitap Ağacı’nın değerlilerinden Fatoniko’nun da tavsiyesiyle aldım.

2. Kategori (15 puan): Bir şiir kitabı okuyanlara (Sayfa sınırlaması yok).
Kuvayi Milliye / Nazım Hikmet / YKY-2012 / 226 Sayfa

Geçen şenliğin şiiri eksik diye konuşmuştuk Pınar ile. Unutmamış ve bu şenlikte şiire yer vermiş. Aslında aman aman bir şiir okuru değilimdir hatta hiç bile denilebilir. Ama beni benden alan, her yazdığını merak ettiğim şairler vardır ki bunlardan en önemlisi Nazım Hikmet’tir. Nazımsız olmaz bu şenlik dedim ve o an bu kitap geçti içimden.

3. Kategori (15 puan): Herhangi bir edebiyat ödülü kazanmış bir kitap okuyanlara (En az 200 sayfa).
Can Parası / Fakir Baykurt / Remzi Kitabevi-1979 / 250 Sayfa
1974 Sait Faik Ödülü

Fakir Baykurt ile tanışmama sebep Pınar olmuştu. Bu defa onunla birlikte okuyacağız bu kitabı.

4. Kategori (15 puan): Bir öykü kitabı okuyanlara (Sayfa sınırlaması yok).
Kağnı-Ses / Sabahattin Ali / Bilgi Yayınevi-1972 / 229 Sayfa

Sabahattin Ali öyküleriyle Kitap Ağacı ile Sırça Köşk okumamız sayesinde tanıştım ve devamının geleceğinden emindim. Öyle de oldu.

5. Kategori (20 puan): Adında bir çiçek adı olan veya "çiçek" sözcüğü geçen bir kitap okuyanlara (En az 200 sayfa).
Alper Kamu Cehennem Çiçeği / Alper Canıgüz / April Yayıncılık-2013 / 221 Sayfa

Bir dönem birçok yerde fazlaca görmüş almıştım kitabı. Ancak okunacaklar kulemde sürekli başka kitaplar öncelik almıştı. Şimdi okumak varmış.

6. Kategori (20 puan): Şimdiye kadar hiç bir kitabını okumadığı bir kadın yazardan bir kitap okuyanlara (En az 200 sayfa).
Kapak Kızı / Ayfer Tunç / Can Yayınları-2012 / 261 Sayfa

Sanıyorum ki kitabı okuduktan sonra içimden geçenler şöyle olacak: bu kadınla yollarımızın daha önce kesişmemiş olması ne acı… Ayfer Tunç ile tanışmak için doğru kitap mıdır bilinmez ama fazlaca merak ettiğim yazarlardan kendileri.

7. Kategori (20 puan): İlk kitabı 2010 yılında veya daha sonrası yıllarda çıkmış bir yazardan bir kitap okuyanlara (En az 200 sayfa).
Salçalı Ekmek / Serkan Koktay  / Koyu Kitap-2013 / 224 Sayfa

Yine Kitap Ağacı sayesinde haberdar olduğum yazarlardan Serkan Koktay. İlk günlerimizden beri aramıza dahil olan bir yazar ama yazar kimliğini çok da ön plana çıkarmayan birisi. Tesadüfen Dost Kitabevinde dolaşırken raflardan birinde gözüme çarpınca aklımda kalacağına kitaplığımda kalsın dediklerimdendi. Öyle de oldu :)

8. Kategori (20 puan): Sinemaya uyarlanmış bir kitabı okuyup filmini izleyenlere.
Silahlara Veda / Ernest Hemingway / Varlık Yayınları-1962 / 246 Sayfa

Hemingway’in okuyacağım ilk kitabı olacak. Meraklardayım… 

9. Kategori (20 puan): Kütüphanesinde en uzun süredir okunmayı bekleyen o kitabı okuyanlara (En az 200 sayfa).
Küçük Ağa / Tarık Buğra / MEB Yayınları-1999 / 618 Sayfa

Ahh bu kitap. Açtığımda ben bile şok oldum aldığım tarihi görünce. 24.11.1999 !!! O döneme ait kitaplarımın neredeyse tamamını dağıtmış olmama rağmen bu kitap kalmış. Bir kez okumaya başlamış fakat baş kısımlarında yarım bırakmıştım ve ne yazık ki bir daha dönmemişim. MEB yayınlarının bu baskısı da ayrıca özeldir benim için. Malatya’da olduğum zamanlardan kalma bu kitap. O zamanlar küçücük evden bozma bir yerde MEB Yayınlarının satıldığı bir yer vardı ve kitaplar diğer yayınevlerine göre çok çokkk ucuzdu. Ailem burdan kitap almama hiç ses çıkarmaz aksine desteklerdi. İlk özgür kitap alışverişlerim Mebden olmuştur ama ne yazık ki sadece o günlere ait sadece bu kitap kalmış elimde.

10. Kategori (25 puan): Kendisi doğmadan en az 100 yıl önce yazılmış bir kitap okuyanlara (En az 200 sayfa).
Vadideki Zambak / Honore de Balzac / Altın Kitaplar-1971 / 391 Sayfa (1835'te yazılmış)

Ne yazık ki 1886’da yazılmış bir kitap bulamadım daha doğrusu o kadar ayrıntılı incelemedim. Kitaplığımdaki bu güzel ciltli kitabın Pınar’ın hediyesi olmasını da kendime sebep bilip şenlikte okumaya karar verdim.

11. Kategori (25 puan): Rus edebiyatından bir kitap okuyanlara (En az 200 sayfa).
Kanser Koğuşu / Aleksandr Soljenitsın / Altın Kitaplar-1974 / 555 Sayfa

Bu kitap İzmir’e gittiğimde bir arkadaşımın kitaplığından kendime zorla hediye ettirdiğim bir kitap :) Yine Pınar’la birlikte okumaya karar verdik. Ve elimdeki kitap biter bitmez başlayacağım şenliğin ilk okunacak kitabı olacak kendileri.

12. Kategori (25 puan): Aynı yazardan en az 1.200 sayfa kitap okuyanlara.
Debbie Macomber / Martı Yayınları / Bahçemde Yeşeren Umutlar-2012 (460 Sayfa) – Mucizeler Dükkanına Dönüş-2012 (526 Sayfa) – Bir Dilekle Başladı Her Şey-2012 (463 Sayfa) 1449 Sayfa

Ahhh Debbie yaktın beni :) Geçen şenlikte de vardı bu kitaplar. Şenliğin gazıyla okur ve gözümün önünden defederim bu seriyi diye düşünüyordum ama maalesef tamamlayamadım ve kaldılar. Bu şenlikte de bitmezlerse bende mevcut serinin 5 kitabını birilerine hediye edeceğim aksi takdirde bunları daha fazla görmeye sabrım yok maalesef.

Toplamda 14 kitabın tamamını okuyabilirsem 4913 sayfa kitap okumuş olacağım. Amacım şenliği ön sıralarda bitirmek ödül kazanmak filan değil. İlk şenlik elimde mevcut kitapları eritmem açısından iyi bir motivasyon sağladı bana. Her ne kadar tamamlayamamış olsam da benim için sonuç fena sayılmazdı. Bakalım bu şenlik bana ne kadar yardımcı olacak.
Ev sahibemiz Pınar’a teşekkür ediyorum ve kolaylıklar diliyorum. Şeyda’ya da ayrıca bir teşekkür lazım ki beni bloğunda misafir etti. İlk buluşmada bunun için kendisine mini bir teşekkür hediyem olacaktır elbette :) 
Uzun zaman önce ben de ufaktan blog yazıyordum ancak içinde bulunduğumuz koşullar ve zaman darlığı beni bu olaylardan uzaklaştırdı. Şimdilerde ben gibi tembel işi olan instagramda takılıyorum. Kullanıcı adım morrje.

Herkese bol kitaplı ve okumalı günler diliyorum…


4 yorum:

  1. Cok güzel bir liste yapmis Morrje :)

    YanıtlaSil
  2. Yayin icin tesekkur ederim canim ;) umarim bu defa senligi tamamlayanlardan oluruz :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. İnşallah yaa yoksa üzülüyorum :)

      Sil