24 Mart 2014

[Blog Tur] 2054: Çıkış Yok - Teri Terry


 HAFIZANIZ SİLİNDİĞİNDE GERÇEĞİ BİLEBİLİR MİSİNİZ?

Kitap: 2054: Çıkış Yok / Slated
Yazar: Teri Terry
Seri: Slated #1
Yayınevi: Altın Kitaplar
Tür: Genç Yetişkin, Distopya
Sayfa Sayısı: 365
Fiyat: 20 TL

Kyla'nın hafızası silindi, kişiliği yok edildi, anıları sonsuza dek kayboldu. O programlandı. Hükümet onun bir terörist olduğunu ve kurallarına uyduğu takdirde ona ikinci bir şans vereceklerini söylüyor. Fakat geçmişin yankıları Kyla'nın zihninde fısıldaşıyor. Birileri ona yalan söylüyor ve hiçbir şey göründüğü gibi değil.

Gerçeği ararken kime güvenebilir? Yakalayan, ürperten ve fazlasıyla gerçek. Elden bırakılamayacak bir macera romanı.



  Kitap Oburu olmadan önce kitap ilgilimi çekmişti ama okusam mı okumasam mı bir türlü karar verememiştim. En sonunda boş verip okumayım nasılsa diğer distopyalarla aynı tarzdadır diye vazgeçmiştim. Tabi şimdiki turumuz 2055: Büyük Hesaplaşma olunca Altın Kitaplar sağ olsun ilk kitabı okumadığım için göndermişler. İyi ki turu olmuş da bu güzel kitabı okumuşum. Yoksa hiç tanışmaya bilirmişim. 

  İngiltere'de 2054 yılında 16 yaşından küçükler, suç işledilerse veya başka sebeplerle ölüm cezasına çarptırılmak yerine ikinci bir şans olarak hafızaları siliniyor ve yeniden hayata başlıyorlar, yani programlanıyorlar. Ana karakterimiz Kyla'da böyle bir kız. Genel distopya kurulu gibi yine 16 yaşında ama neyse ki böyle hafif cümleler kurmadığı için göze batmıyor. 

  Kyla normalde programlanma 6 ay sürmesine rağmen 9 ay sonunda bir aileye verilerek yaşamına başlıyor. Sorun şu ki Kyla diğer programlananlar gibi mutluluk saçan birisi değil her gece sanki gerçekmiş gibi kabuslar görüp ölüme kadar giden bir kız. Çünkü programlananların 21 yaşına kadar tattıkları bir alet var levo diye. Eğer kendinizi kötü hissederseniz, öfkeye kapılırsanız vb. zamanlarda 1'den 10'a kadar derece arasında 2'ye doğru düşerseniz krize girip ölmüş oluyorsunuz. Bu nedenle levo hep yükseklerde durmalı. 

  Kyla her zaman farklı oldu bunu ilk fark edenlerden biri de terapi grubundan Ben. Koşuyla birlikte gelişen bir arkadaşlık ve sonrasında bir aşk. Ama öyle buram buram aşk kokan sözlerle değil göze batmayan bir aşk. Kitabın en sevdiğim yönü de burası oldu. Eğer distopya kurgusundan daha çok romantizm kurgusu olsaydı benim için sıradan bir kitap olabilirdi. 

  Kitap biraz ağır gidiyor ama bir günde bitirebileceğimi hiç zannetmiyordum, içine aldı beni. Çünkü Kyla neden farklı onu öğrenmek için meraklandırıyor. Hatta Açlık Oyunları'ndan daha sevdiğimi samimi olarak belirtebilirim. Okumak isteyip siz de benim gibi emin olamadıysanız bence bir şans verin. 




2 yorum:

  1. Çok deli merak ediyorum 2. kitabı ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkinci kitap da baya entresan, merak edilmeyecek gibi değil :)

      Sil