25 Aralık 2016

[Blog Tur] Dark Net - Jamie Bartlett


Kitap: Dark Net / The Dark Net: Insıde the Digital Underworld
Yazar: Jamie Bartlett
Yayınevi: Timaş Yayınları
Tür: Kurgu Dışı, Bilim
Sayfa Sayısı: 304

Birçoğumuzun sürekli ziyaret ettiği, zaman geçirdiği veya işlerini yürüttüğü internette; Google, Twitter, Facebook ve Amazon'un çok ötesinde, özgürlük sınırlarının zorlandığı, insanların istediği kimliğe bürünebildiği ve bu sayede istediğini yapabildiği devasa boyutta gizli bir dünya var.

Bu dünya, son derece özgür ve karmaşık olduğu kadar, aynı zamanda tehlikeli ve rahatsız edici. Üstelik, size düşündüğünüzden çok daha yakın. Jamie Bartlett son yılların en büyük sorunlarından biri olan dijital yeraltı dünyasına bir maceracı gibi dalıyor ve oradan, bire bir tanıklarla edindiği deneyimleri anlatıyor bizlere. Trollerden hackerlara, uyuşturucu tacirlerinden porno yapımcılarına, siyasi fanatiklerden özgürlük taraftarlarına kadar bu çetrefilli dünyayı anlamak adına çalmadık kapı bırakmıyor. Bizler bu karmaşada yolumuzu kaybetmeyelim diye âdeta bize yol gösteriyor.

Dark Net, her gün bir şekilde kulağımıza çalınan fakat çok az bilinen ve keşfedilmemiş bir dünyaydı. Ta ki bu kitaba dek...

Buzdağının görünmeyen kısmını keşfetmeye hazır mısınız?

   Gizem tur kitabı olarak bunu önerdiğinde heyecanlandım ama sonrasına elime almak istediğimde okuyamadım çünkü okumak için motivasyon eksikliği çekiyordum. Daha sonra Pınar ile görüştüğümüzde kitabın başındaki Suikast Borsası'ndan bahsetti ve ilgimi çekmesine yetti. Örneğin bir kişinin ismini yazıyorsunuz üstüne parayı koyuyorsunuz ve öleceği zamanı tahmin ediyorsunuz. Doğru bilen paranın hepsini alıyor ve kitapta anlatılana göre hiç de azımsanacak bir borsa değil. Kitabın ön okumasından da bununla ilgili bölümü okuyabilirsiniz. Link burada

   Kitap iyi bir araştırmanın ürünü ve 50 sayfalık notlar kısmı ve yazarın her sözünün kaynağının olması doğruluk şüphesini ortadan kaldırıyor. İnternet kullanıcıları olarak internetin küreselleşmesi, yakınları uzak etmesi, her bilgiye sınırsız ulaşım gibi faydalarını çokca sayabiliriz. Medya üstüne, internet üstüne teoriler de oldukça fazla. Fakat her aydınlığın karanlığı olması gibi internetin de karanlık tarafını Dark Net ortaya koyuyor. 

   Yazar internetin ortaya çıktığı yılları ve kullandığı zamanları anlatırken gözüme hep eve internetin gelişi canlıyor. İnternete bağlanma sesi o kadar nostaljik geliyor ki o sese denk geldiğimde hüzünleniyorum. Çocuksu heyecanlanlarla internetin bağlanmasını beklemek, bağlandıktan sonra yeni bir şeyler keşfetmek, forumlarda dolanmak, o anları hatırlamak hem hüzünlendiriyor hem de bir konuyu kitapla birlikte net hatırlıyorum: İnternette anonim olarak gezmek. Forumlarda nickname alıp dolanmak, istediğin bir kişinin karakterine bürünmek gibi içinde gizem barındıranlar ilgi çekici de geliyor.  Dark Net'de bu gizemin araştırmasını Troller bölümüyle acımasızca ortaya koyuyor ve daha birçok şeyi de. 

   Devletten bağımsız olmak, özgürleşmek, ekonomik olarak da özgürleşmek, paranın değerinin bile Bitcoin olarak ortada dolanması internetin yeraltında neler döndüğünü okudukça korkmadım değil. Bunun yanısıra kitap bir noktaya da parmak basıyor: Dijital dünyada beğenilme, kendimize bu dünyada yer bulma arzusuyla kişisel ve özel bilgilerimizi bile tanımadığımız birçok kişiyle paylaşıyoruz ve bu devam edecek. Yakın zamanda gördüm ki bununla başa çıkmakta zorlananlar da oluyor. 

  Kitap bu kadar karanlıktan bahsederken karanlığın içindeki aydınlığı da değiniyor. Bu durum acaba internetin yeraltı dünyası olması iyi bir şey mi sorusunu aklıma getirirken daha birçoğunu da beraberinde geliyor. Yazarın kitabı iyi bir dille yazıp gerçekte var olan kişilerle konuşup bazı durumları ve olayları da denemesi internet kullanıcılarının ilgisini çekebileceğini düşünüyorum. Ayrıca bölüm bölüm ele aldığı konularla da farklı deneyimleri ve internetin farklı kullanım yöntemlerini de yazar başarılı bir şekilde ele almış. 


   Jamie Bartlett, İngiltere'de Demos adlı düşünce ve politika ile ilgili bir enstitüde Sosyal Medya Analizleri biriminde yöneticidir. Kendisine göre korkunç olan makaleler yazar ve bunların çoğu teknoloji, toplum, politika ve internet kültürü hakkındadır. Kendi internet sitesinde de bu yazıları yayınlar. Ayrıca Ted ve Google gibi birçok yer de konuşmalar gerçekleştirmiştir. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder