19 Mart 2017

Okunanlar | İzlenenler Şubat '17


   Büyücü - John Fowles
Ayrıntı Yayınları

Geçen ay Instagram'daki okuma etkinliği olan #2017de1001kitaptan17kitap etkinliğinin ilk kitabı Büyücü'yü gecikmeli de olsa bitirebildim. Bu etkinlik olmasa bitirmeyi bıraktım okumaya bile cesaret edemezdim sanırım. Evet, zor bitti ve zaman zaman zor ilerledi ama bittiğinde başarma hissinin verdiği gurur çok güzel hissettirdi. Bana göre Büyücü, insanların merak duygusunun üstüne oynanan bir kitap olarak geldi. Bir an çabuk ilerleyen daha sonra yavaşlayıp ''ben buna devam edemeyeceğim'' diye düşünürken merakımla oynayarak kitapta kalmamı sağladı. Merakla oynaması dışında akılla da oynuyor ve neye inanacağıma şaşırmış halde devam ettim. Benimle oynadığını bilsem de zevkle okudum.


Leyla'nın Evi - Zülfü Livaneli
Doğan Kitap

Yakın zaman içinde bu kitabı okumak planlarım arasında yoktu ama plansız gelenler en güzeli. Leyla'nın Evi oyununa son birkaç gün kala bilet alınca oyuna okumadan gitmeden istedim. Kitabın yarısındayken oyuna gidince kalan yarısını oyundan sonra bitirebildim. Mücadeleler, anılar, değerler, kaybolanlar... Nasıl güzel bir kitaptı. Böylece ilk Livaneli okumamı da yapmış oldum ve devamı hızla gelecek. 


I Wonder - Marian Bantjes
The Monacelli Press

Bir gün okulun kütüphanesinde rafları karıştırken bu kitabın cildi çok hoşuma gitti. Kumaş üzerine yaldızlı baskı ve kesinlikle mükemmel. İç sayfalarını açıyorsunuz her bir bölüm farklı bir tasarım ve konu üzerine ilerliyor ve iç sayfaları da harika. Kitabı tamamen tasarlayıp yazan Kanadalı tasarımcı Marian Bentjes merak ettiği konular üzerinden anlatım yapıyor. İçeriği bana göre bilinmedik bilgilerle dolu değil aksine yazar tasarım ögelerinde kendi fikirlerini anlatıyor. İçinde en sevdiğim bölüm yazarın annesinin notlarını paylaştığı kısım. Annesi telefon ile konuşurken, mutfaktayken, aklına bir şey geldiğinde not aldığı bir defter var ve annesi bir gün defterin bazı sayfaları göremiyor çünkü kızı o sayfaları atıyor ve annesi ''Neden atıyorsun onların benim beynim gibi diyor.'' Bu yorum benim o kadar hoşuma gitti ki gerçekten alınan notlar aklımızın bir parçası. Bir süre sonra kafamızdan silsek de yazı hep kalır. Kitabı içeriği için değil ama 'kitap objesi' olarak kitaplığımda olmasını isterdim. 


Sayfanın baskısı, tasarımı çok kaliteli.


Bu sayfayı da çok beğeniyorum. 


Leyla'nın Evi'nin 7. yılında kaçırmadan izleyebildiğim için çok çok mutluyum. Kitabı okurken oyunu nasıl olabilir ki diye düşünürken oyun içime işleye işleye izledim. O kadar şahaneydi ki beğenmemi anlatabilecek sözler olduğunu sanmıyorum. Her oyuncunun yeteneği bambaşkaydı ama elbette oyunu yıldızları muhteşem performanslarıyla Celile Toyon ve Ayça Varlıer idi. 


Oscar adayları açıklandığında izlemediğim filmler arasında Lion fazlasıyla ilgimi çekiyordu ve yorumları da çok güzeldi. Maalesef güzel filmleri her sinema salonunda bulabilmek mümkün olmadığı için biraz geç izleyebildim. Gerçek bir olaya dayanan hikaye bir kitabın uyarlaması. O minik çocuk Sunny Pawar nasıl güzel rol yapar, nasıl izleyicinin içine işler. Dev Patel, Nicole Kidman rollerine nasıl yakışmışlar. Çok çok beğendim. 


Ocak ayında izlediğim filmlerin haddi hesabı yokken bu ayın ikinci filmi Oscar adayı olan Hidden Figures/Gizli Sayılar. 60'lı yılları neden bilmiyorum ama kıyafetleri, dekorasyonunu, objelerini, ırk ayrımının yapılmaması için verilen mücadeleri izlemeyi çok seviyorum. Bu sefer de NASA'da üç kadının bunu başarabilmesini konu alan bayıldığım bir film izledim. 


1960'lı yılları çok sevdiğimi anlatmıştım ama Mad Men'i daha yeni izlememe bir şey demiyorum. İki sezonu bitirip şimdi üçteyim ve bayılarak izliyorum. Neden çünkü reklamcılık, pazarlama ve illustrasyonun altın çağları ki alanımla ilgili. Bunun yanı sıra ne olaylar da dönüyor tabii. Şimdiden diyebiliyorum ki favori dizilerimden bir tanesi. 

Şubat ayını Mart bitmeden yazabildiysem Mart ayı bu kadar bile dolu olmayacak olabilir :(

4 yorum:

  1. Blogunuza yeni geldim, yazma stiliniz ne kadar da samimi, keyifle okudum. Devamını dilerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hosgeldiniz :) Cok cok tesekkur ederim. :)

      Sil
  2. büyücü benim de okumak istediklerim arasında, I Wonder'a bayıldım, kitapseverlerin kütüphanesinde isteyeceği bir kitap:) 60'lı yılları ben de çok seviyorum, hidden figures ve mad man'ı ben de severim demek ki, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buyucu'ye iyi bir vakit ayirmak lazim :) I Wonder hep elimde olsa da acip acip baksam ama maalesef kutuphaneye teslim edilecek :) O zaman kesin seversin. Hele Mad Men diyorum 60'li yillarin seruveni. :)

      Sil