7 Mayıs 2014

Diriliş - Tolstoy



Altın Kitaplar (1971 basımı)
485 Sayfa

 Pinuccia'nın Yazar Ayları Nisan etkinliğinde ve okuma şenliğinde Rus edebiyatı kategorisinde okuyarak bir taşla iki kuş vurdum bu kitapla. 

 Daha önce gerçek anlamda Tolstoy okumamıştım. Bu sayede adım attım. İlk okumak istediğim Anna Karenina olsa da iyi bir başlangıç yaptığımı düşünüyorum. Vikipedi'de "İçerik ve anlatımıyla Tolstoy'un en sevilen romanları arasındadır." dese de diğer eserlerini okumadan bu konu hakkında kendi adıma yorum yapamayacağım. 

  Tolstoy'un daha önceki eserleri saray hayatını ele almış ama bu kitapta farklı olarak yoksul insanları, köyde yaşayanları, kötü şekilde gelişen hayatları görüyoruz. Kitabın ana karakterleri Prens Dimitry Nehludov ve Katyuşa Maslova arasında geçerek bize bir takım mesajlar gönderiyor. Nehludov'un evinde hizmetçi olan Maslova ile Nehludov arasında bir ilişki olur. Nehludov askere gitmeden bir gece öncesinde gerçekleşen bu olay, Nehludov'un Maslova'ya bir miktar para bırakıp gitmesiyle bir süreliğine kapanır. 

 Yıllar sonra Nehludov mahkemede jüri üyesiyken karşısına suçlu olarak Maslova çıkar. Mahkemede yaşanan bir hatayla Nehludov kendisini suçlu bulur ve Maslova'yı kurtarmaya çalışır ve devam eder. Maslova'nın peşine düştükçe Prensin hayatı, görüşleri değişmeye başlar. Adil biçimde yargılanmayanların haksız yere kötü koşullarda hapishanede hayatlarını geçirmelerine şahit olur. Bunları anlatırken İncil'den yazılar da koyar Tolstoy. 

  Kitap benim için biraz ağır ve karanlıktı. Karanlık olmasının nedeni okurken hiçbir zaman ferah bir şekilde okuyamadım, zihnim hep karanlıktı ve kitabın verdiği duygularla ağırlaşmıştım. Dünyanın genel halini kitapta tekrar gördüm ve aklımda fazlasıyla izler bıraktı.


4 yorum:

  1. Ben bu kitabı çok beğenmiştim. Uzun süre etkisinden çıkamamıştım. Derinliği fazla bir kitap.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet derinliği çok fazla, o yüzden bende o ruh halinde kaldım bir süre. Ağırlaştırdı beni ruhsal anlamda

      Sil
    2. Evet ağır bir kitap çünkü konusu insanı bir anda çarpıyor. Sert bir konu aslında. Ama sonu bence olması gerektiği gibi bitti.

      Sil
    3. Katılıyorum kesinlikle. Sonu gerçekten olabilecek en iyi şekilde bitti

      Sil